Weboldalüzemeltetői praktikák

Itt próbáljuk összefoglalni azokat a - szerintünk - „best practices”, azaz jó gyakorlatot megvalósító beállításokat egy weboldal esetén. A javaslatok több esetben a web gyökérmappájában található .htaccess fájlt érintik, ezért csak akkor fogjon hozzá, ha biztos a dolgában. Hibás beállítás esetén a weboldala elérhetetlenné válhat! Többnyire az oldal biztonságát vagy és/vagy az oldal betöltési sebességét növeli minden beállítás. A leírt beállítások nem új keletűek, de igyekszünk egy áttekinthető összefoglalót adni. A CMS rendszerek (Joomla, Wordpress, stb.) egyéb beállításaival és használatával itt nem foglalkozunk, mert azt már nagyon sok helyen leírták az interneten. A doimain.hu -t mindig cserélje ki a saját domainjére.

Átlag weboldal

www átirányítása www nélküli oldalra, pl.: www.mav-it.hu ⇒ mav-it.hu

#### www => non-www ####
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.domain\.hu [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://domain.hu/$1 [L,R=301]

http: oldal átirányítása https: oldalra, ha erőltetni szeretnénk a titkosított adatforgalmat

#### http => https ####
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Gzip oldaltömörítés bekapcsolása. Drasztikusan csökkentheti az oldal betöltési sebességét (a szerveren is telepítve kell lennie a modulnak!).

#### GZIP ####
<ifmodule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/text text/html text/plain text/xml text/css application/x-javascript application/javascript
</ifmodule>

Hotlink védelem. Ez a kicsi kódocska sok sávszélességet spórolhat nekünk, illetve a webszerver üzemeltetőjének. Megakadályozza, hogy a weboldal fájljait más weboldalak is használják, ezáltal „ellopják” az Ön sávszélességét.

#### Hotlink protection ####
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^https://(.+\.)?domain\.hu/ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpg|jpeg|bmp|zip|rar|xml|png|css|pdf|js)$ - [F]

Az Apache alapértelmezésben (ha a könyvtár nem tartalmaz index.html vagy index.php fájlt) megmutatja a könyvtár tartalmát. Amennyiben ezt nem tartjuk kívánatosnak, akkor helyezzük ezl az alábbi kódpt a .htaccess fájlban:

Options -Indexes

Az alábbi kód megakadályozza számos exploit becsempészését az URL-be.

# Szűrünk minden base64 kódolt tartalmat az URL-ben
RewriteCond %{QUERY_STRING} base64_encode[^(]*\([^)]*\) [OR]
#
# Szűrjük a <script></script> tageket az URL-ben
RewriteCond %{QUERY_STRING} (<|%3C)([^s]*s)+cript.*(>|%3E) [NC,OR]
#
# Megakadályozzuk a PHP GLOBALS változók (át)írását
RewriteCond %{QUERY_STRING} GLOBALS(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2}) [OR]
#
# Megakadályozzuk a _REQUEST változó átírását
RewriteCond %{QUERY_STRING} _REQUEST(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2})
#
# a fenti feltételek esetén 403 Forbidden header-t ad vissza a böngészőnek
RewriteRule .* index.php [F]

Wordpress praktikák

A wordpress egyik sebezhetősége, hogy a gyökérmappában található xmlrpc.php fájlon keresztül az adatbázishoz próbálnak hozzáférni akár brute force technikával. Ez a kis kód elérhetetlenné teszi ezt a fájlt (illetve átirányítja, és „no” szócskát láthatunk a fájl betöltésekor). (Természetesen ha használni akarjuk az RPC szolgáltatást akkor NE használjuk ezt a kódocskát!)

#### xmlrpc attack protection ####
Redirect 403 /xmlrpc.php
ErrorDocument 403 "no"

Vannak bizonyos könyvtárak, amikben nem szabad .php fájlokat futtatni. Ilyen pl a /wp-includes és a /wp-content/uploads könyvtárak. Ezekbe tegyünk bele egy-egy üres .htaccess fájlt, és másoljuk bele az alábbi kódsort. Ezzel megakadályozzunk, hogy a rosszindulatú PHP kódot futtasson valaki ezekben a könyvtárakban.

<Files *.php>
deny from all
</Files>

Talán az egyik legkényesebb fájl a gyökérmappában lévő wp-config.php. Sok kényes adat között tartalmazza pl. az adatbázis hozzáférési adatait is. Ezt az alábbi kódocskát elhelyezve a gyökérkönyvtárban lévő .htaccess file-ban megakadályozzuk, hogy a kiszolgáló IP címétől eltérő IP címről elérjék a fájlt.

<files wp-config.php>
order allow,deny
deny from all
</files>

Weboldalak betöltési sebességének növelése

Az alábbi lista korántsem teljes, de igyekeztünk a legfontosabb tippeket összegyűjteni. Az alábbi beállítások / módosítások nagy részére a hosting szolgáltatód együttműködése, támogatása kell. A weboldalunk sebességének mérésére számtalan eszköz létezik. Mi a https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ vagy a https://gtmetrix.com/ oldalt szoktuk használni, de számtalan kiváló eszköz van erre.

# Módosítás / opció Online ellenőrzés Elérhető sebességnövekedés
1. Az első és legfontosabb, hogy olyan hosting szolgáltató válassz, ahol a legfrissebb technológiákat használják. (Pl. SSD, stb.) Magyarország ebből a szempontból fejlett pozícióban van, a legtöbb szolgáltatónál jó helyen lesz az oldalad. Egy szolgáltató minőségének objektív mérésére nincs online eszköz. :) 10-50%
2. Ellenőrizzük, hogy a webkiszolgáló támogatja a HTTP/2 üzemet. Ha nem, kérjük a szolgáltatónktól, hogy kapcsolja be. A HTTP/2 csak SSL titkosított oldalon működik! https://tools.keycdn.com/http2-test 2-5%
3. Kapcsolja be a gzip tömörítést. Ilyenkor a webszerver tömöríti a weboldal bizonyos elemeit, így gyorsabban megkapja a böngésző, amely kicsomagolja és megjeleníti. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön https://www.giftofspeed.com/gzip-test/ 2-8% a tartalomtól függően
4. PHP alapú oldalnál (a CMS rendszerek túlnyomó többsége az) vannak gyorsítótárazási technikák, ilyen pl az Opcache, a memcache(d) és még néhány. Ezt online nem lehet ellenőrizni. Amennyiben a szolgáltatója valamilyen adminisztrációs felületet a rendelkezésére bocsát (pl. cPanel), ott ellenőrizheti. 3-5%
5. Tömörítsd / optimalizáld az oldaladon a képeket. Sok ilyen online eszköz van, pl: https://imagecompressor.com/ 2-10% az oldal összetételétől függően.
6. Tömörítsd / optimalizáld az oldaladon a javascript és CSS tartalmat. Előfordul, hogy a CMS rendszered is támogatja, de lehet, hogy manuálisan kell elvégezned. Az ilyen tömörítők eltávolítják a felesleget ezekből a fájlokból, és más technológiákkal is tömörebbé teszik. A JS fájlok betöltését késeltesd (ha lehet) defer vagy async attrinútomokkal. JS fájlokra pl: https://javascript-minifier.com/ CSS fájlokra pl: https://cssminifier.com/ 2-10% az oldal összetételétől függően.
7. Ha fontos, hogy a világ minden pontjáról ugyanolyan gyorsan töltődjön be az oldal, akkor használj valamilyen CDN-t. Vannak CMS rendszerek amik ezt natívan támogatják, és bizonyos adminisztrációs rendszereken (pl. cPanel) is bekapcsolható. Ha az oldalad csak magyarországi látogatóknak szánod, akkor nem tapasztalsz különösebb változást CDN használatával. https://www.cdnplanet.com/tools/cdnfinder/ 10-20% CDN-től függően.
8. Használj minél magasabb verziószámű PHP-t! A frissebb verziók általában valamivel gyorsabbak mint az előzők, ezen felül a biztonságot is javítják. Ellenőrizd, hogy a szolgáltatóknál a legfrissebb PHP elérhető-e. A legfrissebb verziót itt elenőrizheted: https://www.php.net/supported-versions.php Az éppen futó PHP megbízható detektálására online nincs mód. 5-25% attól függően, milyen elmaradásban vagy az aktuális verziótól.
9. Ha lehet, kapcsoltasd be a szolgáltatóddal a Google-féle PageSpeed modult. Szárnyakat adhat a weboldalaidnak, de a beállítása komoly felkészülést igényel! Online ellenőrzésre nincs lehetőség, de a https://www.modpagespeed.com/doc/config_filters oldalon mindent megtalálsz a beállításhoz. akár 100-200% is lehet, beállításoktól függően.
10. Ha lehet, konvertáld a képeket WebP vagy más korszerű formátuma png vagy jpg helyett. Itt ellenőrizheted, hogy mely böngészők kompatíbilisek a WebP formátummal: https://caniuse.com/webp 0-50% a képek számától és méretétől függően.
Print/export