Levelező szolgáltatás a Mav-IT Kft. üzemeltetésében

Ezen az oldalon leírjuk az általunk az ügyfeleink részére nyújtott levelező szolgáltatás fontosabb paramétereit, és segítséget nyújtunk a szolgáltatás használatához. A hiányzó információkat kérje rendszergazdánktól.

Levelezés beállításai

A leveleit az alábbi csatornákon érheti el:

 • Felsorolásos lista elemWebes levelezőn keresztül.
 • Levelezőkliens használatával.

Amennyiben Önnél (vállalkozásánál) a rendszergazdai tevékenységet is a Mav-IT Kft. végzi, ez esetben Önnek valószínűleg lehetősége van WebIroda használatára is, ami kibővített lehetőséget kínál Önnek a levelezés területén: egyedi szabályok, aláírás, stb… (A WebIroda használatának lehetőségéről érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.)

A WebIroda elérési címe: webiroda.nanosoft.hu/[kapott_azonosito]

A szolgáltatás paraméterei

A legfontosabb adatok (a „domain.tld” helyett írja be az Ön saját domainjét, azaz a @ utáni részt az email címből):

IMAP szerver címe: mail.domain.tld SSL szükséges
SMTP szerver címe: mail.domain.tld TLS használata és bejelentkezési authentikáció szükséges
 • A bejelentkezési név azonos az e-mail címmel.
 • POP3 szerver használatát nem ajánljuk.
 • Az IMAP szerver eléréhez a 993 port és SSL/TLS titkosítást használatát javasoljuk.
 • Az SMTP szolgáltatás a 25-ös alapértelmezett porton üzemel (SSL/TLS esetében 465 és 587 portok is beállíthatóak).
 • Levelezőszerverünkön levélszemét szűrő rendszer működik, amely védi Önt attól a levélszemét áradattól, ami napjainkban a levelezés során érkezik. Amennyiben egy levelet a spam szűrő szemétnek minősít, akkor azt megjelöli a tárgyban SPAM címkével és áthelyezi a /Spam könyvtárba. Az így megjelölt leveleket Ön könnyedén kiemelheti az értékes levelezéséből manuálisan, vagy szabály létrehozásával. Amennyiben egyéb megállapodás nem született, Önnek alapértelmezésben Economy rendszergazdai csomghoz 3GB/postafiók, Standard csomag esetében 6GB/postafiók, Prémium csomag esetében 12GB/postafiók levelezési tárhely áll rendelkezésére.

Az Ön biztonságos munkavégzése érdekében amennyiben a beérkező levél csatolmánya az alábbi fájlkiterjesztések valamelyikével rendelkezik, az esetben a rendszer azt a levelet karanténba helyezi, és nem kézbesíti a levél eredeti címzettjének. Erre a vírus és egyéb rosszindulatú programok terjedésének megakadályozása végett van szükség. Amennyiben az Ön levelezőpartnere az alábbi fájlok valamelyikét szeretné Önnek küldeni, akkor két lehetősége van:

 1. Tömörítse be pl. .zip állományba a fájlt*
 2. nevezze át a fájlt, és erre a tényre figyelmeztesse Önt a levélben, így Ön vissza tudja nevezni a fájlt a megfelelő kiterjesztésűre, amennyiben a levél feladóját biztonságosnak tartja

* a víruskereső a tömörített állományok tartalmát is vizsgálja, tehát ha mégis rosszindulatú szoftver volt becsomagolva, akkor a csatolmány miatt így is karanténba kerülhet a levél.

Tehát a nem engedélyezett fájlkiterjesztések:

.fdf .ico .ani .cur .hlp .cab .reg .chm .cnf .hta .ins .jse .job .lnk .ma[dfgmqrsvw] .pif .scf .sct .shb .shs .vb[es] .ws[cfh] .xnk .cer .its .mau .md[az] .prf .vsmacros .vs[stw] .ws .com .exe .scr .bat .cmd .cpl .jar .gadget .msi .msp .inf .vbe .ps1 .ps1xml .ps2 .ps2xml .psc1 .psc2

Nem engedélyezett továbbá a fájlkiterjesztésben a sok üres karaktert tartalmazó fájlok.

A levelezőszerveren tűzfalat üzemeltetünk. A tűzfal egyik szolgáltatása figyeli a hibás felhasználónév/jelszó próbálkozásokat, és néhány próbálkozás után kitiltja a szerverről az Ön IP címét. Ebből a levelezőkliens beállításakor Ön csak annyit vesz észre, hogy a szerver nem válaszol többé, a levelezőkliens „karikázni” kezd. Azt, hogy az Ön IP címe ki van-e tiltva a levelezőszerverről, egyszerűen ellenőrizheti: írja be egy böngészőbe (ugyanazon a gépen) a mav-it.hu webcímet, és ha bejön az oldal akkor az Ön IP címe nincs tiltás alatt, ha viszont a mav-it.hu oldal sem jön be, akkor az IP címét a szerver tűzfala letiltotta. Megoldásként az IP címének cseréje jöhet szóba, illetve fix IP cím esetén a tiltás feloldásához keresse rendszergazda kollégánkat telefonon.

Webes levelezés

Ebben az esetben nincs más teendője, mint a böngészője címsorába beírni: https://webmail.domain.tld bejelentkezni az e-mail címével és jelszavával. Minden böngésző támogatott. (A domain.tld természetesen helyettesítendő az Ön doménjével.)

A levélszemét szűrő

Levelezőszerverünkön egy nagyon hatékony, öntanuló alapú levélszemét szűrő rendszer működik, amely hatékonyan védi Önt attól a levélszemét áradattól, ami napjainkban a levelezés során érkezik.

A levélszemét felismerésében a rendszerünk a beérkezett e-mailnek kb 80-100 féle tulajdonságát veszi figyelme. Különböző szempontok szerint meghatározott pontszámot rendel hozzá az e-mailhez, amelyet meg is jeleníthetünk a levél forrásában. Ezt a pontszámot spam-indexnek hívjuk. Amennyiben a spam-index elér egyelőre beállított értéket, akkor az e-mail levélszemét minősítést kap. A spam-index értékétől függően a levélszemét szűrő rendszer megkülönböztet kétféle levélszemetet:

 1. amennyiben a spam-index alacsony, de már eléri az alsó spam-küszöböt (spam-index > 3pont, <5pont), akkor ún. „Low spam” jelölést kap. Ebben az esetben a levél tárgyában megjelöli a levelet szöveggel, és a rendszer a levelezőkliens mappafájában található „Spam” könyvtárba kézbesíti. (Amennyiben ez a könyvtár hiányzik mert valahogy törlődött, akkor a jelölésű levelek is a Beérkezett levelek közé érkeznek. Ezért kérjük, hogy ne törölje ezt a mappát, vagy ha már megtörtént hozza létre ismét.) A „Low spam”-ként jelölt levelek között csekély számban előfordulhat hogy hasznos levél is előfordulhat, ezért javasolt a „Spam” mappa napi ellenőrzése. A „Low spam” minősítésú levél áthelyezése a beérkezett hasznos levelek közé nem befolyásolja a levélszemét szűrőt abban, hogy ugyanattól a feladatótól később is levélszemétnek nyilvánítson levelet. Amennyiben rendszeresen megtalálja ott az Ön számára hasznos levelet, kérem jelezze a rendszergazda kollégának, és ő felveszi a feladót az ún. fehér listára, így többé nem kerül a Spam könyvtárba.
 2. amennyiben a spam-index magas (spam-index > 5pont), akkor a levél „Hight spam” minősítést kap. Ezeket a leveleket a rendszer ún. karanténba zárja, és nem kerül kézbesítésre a felhasználó levelei közé. „High spam” esetében annak az esélye, hogy tévedjen a rendszer igen csekély a levélszemét szűrő rendszer 2015-es bevezetése óta még nem volt tévedés. Amennyiben Ön biztosan tudja hogy kapnia kellett volna egy e-mailt, kérem jelezze a rendszergazda kollégának, és ő megnézi a „High spam” jelölésű levelek karanténjában.

Amennyiben tartósan szeretne felvenni egy e-mail címet „fehérlistára”, azaz minden levelet szeretne megkapni a feladótól, ezt az igényét jelezze rendszergazdánknak. (Nem biztos, hogy teljesíteni fogja, mert a levélszemét-szűrés globális a levelezőszervereken, és lehet hogy Önnek nem levélszemét az a bizonyos levél, de minden más felhasználónak igen. Ilyen esetben a levelezőkliensben létrehozott egyedi szabállyal kell visszahelyezni a levélszemétnek minősített levelet a beérkezett mappába, vagy ritkán érkezőknél manuálisan kell ezt megtenni.)

A levelezőszerverünkön havonta kb. 90-100.000 email megy át. A levelezőszerverre beérkezett levelek között a levélszemét aránya átlagosan 30-40% (hétvégén a hasznos levelek számának csökkenése miatt 85-95%-ra is felmehet). A levél szemét elleni védekezés évek óta tartó sziszifuszi közdelem, bővebben itt olvashat róla. Olyan rendszer ami 100%-os hatékonysággal kiszűri a levélszemetet anélkül hogy hasznos levél is kárát látná, nem létezik. A jól beállított rendszer ezt elég jól megközelíti, akár 99% feletti hatékonyság is elérhető. Cégünk folyamatosan implementálja az új levélszemét-szűrési technológiákat a rendszerébe hogy minél magasabb hatékonyságot érjen el.

Automatikus válasz beállítása

Ezt a funkciót legtöbbször a szabadságok idején használjuk („out of office” üzenet). Beállítható a válaszok időköze, a válasz szövege, és időzítetten életbe léptethető és kikapcsolható. Nulladik lépésként a kedvenc böngészőnkkel keressük fel a https://domain.tld:2096 weboldalt, és jelentkezzünk be az e-mail címünkkel, és az ahhoz tartozó jelszóval. (A domain.tld értelemszerűen kicserélendő arra a domain-re, amelyikhez tartozó email címre szeretnénk beállítani az automatikus választ. Pl. ha a [email protected] az emailcím, akkor az oldal, ahova be kell jelentkeznie a https://cegnev.hu:2096 lesz.) belépés után kattintsunk jobb oldalon az e-mail címünkre, majd a legördülő menüből válasszuk az „Automatikus válaszok” menüpontot. az új oldalon kattintsunk a „Automatikus válasz hozzáadása” gombra, és töltsük értelemszerűen az űrlapot. Érdemes az automatikus kikapcsolást is beállítani, mert sokan elfelejtik kikapcsolni az automatikus választ.

Print/export