Felhasználói kézikönyv az EduSoft oktatásszervező és házivizsga rendszerhez

Az EduSoft egy innovatív, webes szoftvertermék tanfolyamszervezőknek és kisebb iskoláknak. Az EduSoft rendszerébe kétféle jogosultsággal lehet bejelentkezni:

 • Oktatói (adminisztrátor)
 • Tanulói

joggal. A szoftver reszponzív, azaz okostelefonon és tableten is kitűnően használható.

Tesztek

A tesztek menüpont alatt láthatóak és szerkeszthetőek a tesztek. Tesztnek hívjuk az egy halmazba (egy tananyaghoz kapcsolódó) rendezett kérdéseket. A teszt kérdésekből és a rájuk adható válaszokból áll. A helyes válaszokhoz pontszám rendelhető, ekkor a helyes válaszok pontjai beleszámítanak a végeredménybe. A tesztek a tanulók számára kétféle módon használható:

 1. Gyakorlásként. Ekkor az EduSoft csak véletlenszerűen* dobálja fel a kérdéseket a tanulóknak, aki következmény nélkül tippelhetnek, ezáltal gyakorolva a kérdésekhez tartozó helyes válaszokat. A rendszer itt azonnal a feltett kérdés megválaszolkása után jelzi a helyes és a helytelen válaszadást.
 2. Házi vizsgaként. A Házi vizsga esetén a válaszok megadására időkorlát van érvényben, aminek lejárata előtt a rendszer figyelmezteti erre a tanulót. A válasz megadásakor itt nem jelzi a rendszer a helyességét, csak a következő kérdést adja. Ilyenkor a válaszokhoz adott pontszám alapján egy végleges pontszám és egy ebből kiszámított teljesített % is rendelkezésre áll.

A válaszhoz adott magyarázatot a kérdés megválaszolása után mutatja a rendszer, ezzel segítve a helyes válasz jobb megértését. Egy-egy kérdéshez korlátlan számú helyes és helytelen válasz megadható.

 • A ikonra kattintva a teszt hozzáférési jogosultságait állíthatjuk be (melyik osztály használhatja).
 • A ikonra kattintva klónozhatjuk a tesztet (több hasonló teszt létrehozását segíti, ha szükség van rá).
 • A ikon segítségével az adott tesztet PDF formátumban letöltve és kinyomtatva papír alapú tesztírást is megvalósíthatunk.
 • A ikonra kattintva megtekinthetjük, hogy melyik tanuló milyen aktivitásban volt a teszttel (elkezdte, befejezte). Ugyanitt az elkezdett, de be nem fejezett teszteket törölhetjük (így a tanuló újra megírhatja).
 • A ikonra kattintva a teszt alapadatait módosíthatjuk.

Törzsadatok

Oktatói joggal belépve tanulókat a Törzsadatok/Tanulók menüpontban vehetünk fel. Ugyanitt a Törzsadatok/Osztályok menüpontban rögzíthetünk osztályokat is. Szükséges, hogy minden egyes tanulót osztályba soroljunk. Ugyanazon tanulót párhuzamosan több osztályba is felvehetjük. A Tanulók táblázatban az összes tanulót láthatjuk listázva. A telefonszámra kattintva SMS-t, az email címre kattintva emailt küldhetünk neki. Ugyanitt láthatjuk a regisztráció, és az utolsó bejelentkezés dátumát is. A tanulók osztályok mellett kategóriákba is tartoznak. Pl. ha van egy hajós és egy repülős kategória, akkor azokban létrehozhatunk egy kezdő és egy haladó osztályt.

 • A ikonra kattintva megtekinthetjük, hogy a tanuló eddig milyen teszteket, milyen eredménnyel teljesített.
 • A ikonra kattintva a tanuló alapadatait módosíthatjuk.
 • A ikonra kattintva átléphetünk a tanulói felületre annak a tanulónak a jogaival, ahol kattintottunk. Jogosultság-ellenőrzésnél, beállításnál hasznos.

A tanulók CSV fájl import útján is rögzíthetők a rendszerbe. Az importálható fájlnak az alábbi mezőkből kell állnia. A fájl első sora fejléc, ezért az oszlopok sorrendje tetszőleges.

# Mező (fejléc) neve Felvehető értéke Magyarázat
1.name Max. 100 karakter szám, betű és írásjelek. A tanuló neve.
2.email Max. 25 karakter szám, betű és írásjelek. Email cím. @ és . legyen benne.
3.phone Max. 25 karakter szám, betű és írásjelek. A tanuló telefonszáma.

Dokumentumok

A Dokumentumok menüpont az oktatáshoz szükséges dokumentumok közzétételére szolgál. Az ide feltöltött fájlok megoszthatóak letöltésre adott osztályokkal, vagy köremail esetén az e-mailhez mellékletként csatolhatók. Tanulói joggal belépve csak letölthetőek a fájlok, azaz nem törölhetőek és nem tölhető fel új fájl. A könyvtár jogosultságait a jobb-klikk menü „Jogosultságok” pontjában módosíthatjuk. Könyvtáron belül az egyes fájlok jogosultságai nem módosíthatók. A könyvtárak között a fájlok húzással (drag & drop) mozgathatók. Új mappa csak a gyökérmappában hozható létre.

Kommunikáció

Ebben a menüpontban kör SMS-t, és kör emailt küldhetünk egy egész osztálynak. (Az SMS díja a havi licencen felük kerül felszámításra!) Az e-mailhez csak a már feltöltött dokumentumok közül tallózhatunk csatolmányt. A kiküldött üzenetek a ikonra kattintva megtekinthetők.

Beállítások

A Szoftver fülön az EduSoft egyes funkciót kapcsolhatjuk vagy állíthatjuk be.

 • Progresszív gyakorlás: ha a teszten gyakorló tanuló az itt meghatározott alkalommal helyes válaszolja meg, akkor azt a kérdést (abban a munkamenetben) nem teszi fel többé annak a tanulónak. Amennyiben a tanuló abbahagyja a gyakorlást (átlép másik menüpontba), akkor ez a kis „statisztika” nullázódik, és ugyanolyan sűrűséggel teszi fel az összes tesztben lévő kérdést.
 • A Jogosultságok alatt precízen beállíthatjuk, hogy az egyes felhasználói csoportok pontosan milyen jogokkal használják a rendszert. A Felhasználók tipikusan az oktatók (bár nem csak az lehet adminisztrátor, aki oktat is…) A tanulókat nem itt, hanem a Törzsadatok/Tanulók menüpontban kell rögzíteni!
 • Üzenet sablonok - itt a kimenü üzenetek sablonjait állíthatjuk be. Az Edusoft emailt küld Felhasználó hozzáadásakor, Felhasználó módosításakor, Felhasználói adatok módosításakor, Tanuló hozzáadásakor, Tanulói adatok módosításakor és Tanuló törlésekor. Az ekkor kimenő üzenetek tartalma tetszőlegesen változtatható, az üzenetek törzsében helyettesítő karakterek alkalmazhatók.
Print/export