VPN beállítások

A VPN (Virtual private Network) szolgáltatás lényege, hogy otthonról, vagy a világ bármely pontjáról egyszerűen és biztonságosan hozzáférj a szerveren tárolt fájlaidhoz. Kényelmesebb mint az FTP és gyorsabb mint a weben keresztüli fájlhasználat.

PPTP VPN beállítása Windows 7 alatt

A sikeres beállításhoz három adatra lesz szükségünk, ha ezek nem állnak rendelkezésre, forduljunk a rendszergazdához.

Ezek:

  • IP cím
  • Felhasználónév
  • Jelszó

Windows 7 rendszeren Start menü → Vezérlőpult → Hálózati és megosztási központ → „


Új kapcsolat vagy hálózat beállítása”, ha mindent jól csinálunk, akkor az alábbi panel fogad minket.


A következő lépésben válasszik a „Saját internetkapcsolat (magánhálózat) használata” lehetőséget.


Internetcím a (fix) IP címünk, pl. 88.88.88.88 (Csak példa! Ez lehet url is, pl. vpn.cegdomain.hu) A cél neve adjunk neki tetszés szerinti nevet. Érdemes betenni a „Nincs csatlakozás, csak csak beállítás a későbbi csatlakozáshoz” pipát. Ha a számítógép többi használójának is meg szeretnénk engedni hogy csatlakozzon ehhez a VPN-hez, akkor jelöljük be a „A kapcsolat használatának engedélyezése más felhasználók számára” pipát. Végül kattintsunk a „Tovább” gombra.


utolsó lépésként adjuk meg a VPN-hez tartozó felhasználónevünket és jelszavunkat. (Ez eltérhet attól, amit bent az irodában bejelentkezéskor, vagy fájl-hozzáféréskor használunk!)


Ha ezzel megvagyunk, elméletileg készen állunk a csatlakozásra. A tálca jobb oldalán kattintsunk a hálózat ikonra, majd a felbukkanó ablakban a VPN kapcsolatunkra.


Ezt az ablakot kell látnunk:


A csatlakozás folyamata nem tarthat tovább 5-10 másodpercnél. Ha ennél jelentősen hosszabb időt vesz igénybe, akkor valamit elkonfiguráltunk, vagy valamiért nem működik a fogadó eszközön a VPN szolgáltatás. Korlátlan ideig csatlakozva maradhatunk, de elképzelhető, hgy a rendszergazda beállított egy tétlenségi időt, ami automatikusan bontja a kapcsolatot ha már nem használjuk sávszélességet és erőforrásokat szabadítva fel ezzel. Csatlakozás után korlátlanul elérhetjük az irodai erőporrásokat, mint pl. szerverek, nyomtatók.

Ha fájlmegosztó szerverhez szeretnénk csatlakozni, az elérésben segít ez a kis útmutató.

PPTP VPN beállítása OSX alatt

Apple OSX rendszeren Rendszerbeállítások → Hálózat → bal oldalon „+” gomb (elképzelhető, hogy fel kell oldalni előtte a lakattal!) → Töltsük ki az interfész típusát (VPN), a VPN típusát(ha a rendszergazda mást nem mond, akkor PPTP) és adjunk neki tetszés szerinti nevet.


Ha ezzel megvagyunk, a bal oldali panelen megjelenik az újonnan létrehozott VPN kapcsolatunk, éb be is töltődik további beállításra. Ha szeretnénk a VPN kapcsolati állapotot figyelemmel kísérni a menüsoron (ajánlott), az alsó pipát hagyjuk a helyén (tegyük vissza).

Szervercím: a (fix) IP címünk, pl. 88.45.85.124 (Csak példa! Rendhagyó esetben ez lehet url is, pl. vpn.cegdomain.hu) Fióknév: a rendszergazda által adott felhasználónév Utána kattintsunk a „Hitelesítési beállítások”, majd írjuk be a szintén rendszergazdától kapott jelszavunkat.


Ha mindent jól csináltunk, akkor elvileg csatlakozhatunk is. Sikeres csatlakozásnál látjuk az állapotot a menüsoron.