Ez a dokumentum egy előző változata!


Felhasználói kézikönyv az EmKe emelőgép kezelő rendszerhez

Az EmKe egy hatékony eszköz azoknak a vállalkozásoknak, akik emelőgépek időszakos vizsgálatával foglalkoznak, és szeretnének a folyamatot egy korszerű elektronikus rendszer segítségével kézben tartani. Az EmKe nyilvántartja a vizsgaidőpontokat, és lehetővé teszi, hogy a vizsgálatok jegyzőkönyveit egy elektronikus form kitöltésével hozzuk létre.

Kezdőlap

A kezdőlapon láthatjuk két lista formájában a tárgyhavi, és a következő havi vizsgaidőpontokat. A bal oldali a tárgyhavi (még megvalósulatlan) vizsgaidőpontok, rózsaszínnel kiemelve azok, ahol késében van a megvalósítás. Ha egy vizsgálat megvalósult, akkor eltűnik a listából. A jobb oldali táblázatban a jövő havi vizsgaidőpontokat láthatjuk.

Törzsadatok

A működéshez szükséges törzsadatokat a [Törzsadatok] menüpontban rögzíthetjük. itt két menüpontot találunk:

 • Ügyfelek - itt rögzíthetjük az emelőgépeket üzemeltető vállalkozásokat (továbbiakban: Ügyfél). A megjelenő táblázatban a „Szerkesztés” gombra kattintva szerkeszthetjük az Ügyél tulajdonságait. A táblázat fejlécében megjelenő „+ Felvitel” gombra megjelenő adatlapon rögzíthetünk új Ügyfelet. Az „Elkészült jegyzőkönyvek” gombra kattintva megtekinthetjük egy listában az adott Ügyfél összes eddigi vizsgálati jegyzőkönyvét. A legelső oszlopban kijelölve egy vagy több jegyzőkönyvet elküldhetjük azokat az Ügyfél előzőleg rögzített e-mail címére. A rendszer ZIP csatolmányban, tömörítve küldi el a PDF jegyzőkönyveket. A kimenő levél szövege a [Beállítások]/[Üzenet sablonok]/[Email] menüpontban a „Jegyzőkönyv elküldésekor”rekord módosításával változtatható.
 • Emelőgépek - itt találhatóak az emelőgépeket, amelyeket vizsgáztatunk (továbbiakban: emelőgép). Ebben a menüpontban tekinthetjük meg a rögzített emelőgépeket, és a hozzájuk tartozó jegyzőkönyveket. Az „Elkészült jegyzőkönyvek” gombra kattintva egy listát kapunk, ahonnan a régebbi jegyzőkönyvek is letölthetők. A „+ Felvitel” gombra kattintva rögzíthetünk új emelőgépet. Itt történik az emelőgép és az ügyfél összerendelése, azaz itt állíthatjuk be, hogy a rögzített emelőgépnek ki az üzemeltetője.

Jegyzőkönyv készítés

Új gépvizsgálati jegyzőkönyvet a „Jegyzőkönyv készítés” menüpontra kattintva kezdhetünk el. A mezők kitöltése után PDF jegyzőkönyvet menthetünk le a saját számítógépünkre, vagy emailben elküldhetjük azt az emelőgép üzemeltetőjének. Az elkészült jegyzőkönyvek sorszámozása: monogram-Ügyfélgépkód-évszám/jkv_száma. A jkv_száma évente nullázódik. (Pl: Nagy István által készített jegyzőkönyv, ami 2017 év 25. jegyzőkönyve és az üzemeltető 15-ös gépéről készült: NI-15-2017/25)

 1. Első lépésként ha kiválasztjuk a vizsgálat típusát (általában Fővizsgálat, Biztonságtechnikai vizsgálat és Szerkezeti vizsgálat), akkor a rendszer automatikusan kitölti az alul található „Követelményjegyzék” és „Alkalmazási követelmények” szövegmezőket. (Ezek tartalma beállítható a [Beállítások]/[Jegyzőkönyv adatok]/[Típusok] menüpontban.)
 2. Válasszunk üzemeltetőt.
 3. Ha kiválasztottuk az üzemeltetőt, akkor egy szűrt listából válasszuk ki azt az emelőgépet, amelyet vizsgáztatni készülünk.
 4. Automatikusan kitölti a rendszer az „Üzemóra állása” mezőt az utoljára felvitt adattal. Ezt átírhatjuk az aktuálisra. Beírhatunk kevesebbet is mint a legutolsó.
 5. Az „Üzemeltető nyilvántartási száma” automatikusan kitöltésre kerül az Ügyfél adataiból.
 6. A „Szerelék” automatikusan kitöltésre kerül az utolsó állapot szerint, de módosítható.
 7. A „Vizsgálati gép kategória” legördülő menüből ki kell választani, hogy milyen emelőgépről van szó, eszerint tölti be a rendszer a vizsgakérdéseket.
 8. A „Vizsgálat dátuma” mezőbe a rendszer beteszi az aktuális dátumot, de ez módosítható.
 9. A megjelenő vizsgakérdések elbírálását az utolsó „Eredmény” oszlopban végezhetjük el. Amennyiben itt valamely kérdésre „Nem felelt meg” választ adunk, akkor a kérdések alatt megjelenik egy táblázat, ahol pontosan meg kell indokolni a választ.
 10. Az indoklás alatt a vizsgáztató elbírálja, hogy az emelőgép alkalmas-e üzemre, majd meghatározza a következő felülvizsgálat típusát és határidejét.
 11. A „Követelményjegyzék” és az „Alkalmazási követelmények” alatt található egy „Megjegyzés” szövegmező. Az ide írt megjegyzések megjelennek a PDF jegyzőkönyvön, de nem mentődnek el.
 12. A „Jelenlévők” mezőben a rendszer elhelyezi a bejelentkezett felhasználó nevét, de további neveket is melléírhatunk. (Ezeket a neveket a rendszer nem menti el, csak az elkészült jegyzőkönyvre kerül fel.)

Beállítások

Jegyzőkönyv adatok

 1. Típusok: itt rögzíthetjük a vizsgálat típusokat. Leggyakrabban a három vizsgálat: Fővizsgálat, Szerkezeti vizsgálat, Biztonságtechnikai vizsgálat.
 2. Gép típusok: a vizsgálható emelőgépek fajtáit rögzíthetjük itt. Pl: Gyalogkíséretű emelő, Targonca, stb. Ezek közül lehet választani az online jegyzőkönyv készítésénél.
 3. Kategóriák: a vizsgakérdés kategóriája
 4. Vizsgálatok: az egyes vizsgálatokhoz tartozó kérdés, illetve annak vizsgálati módja (Pl: Sz - Szemrevételezés, tapintás, M - Méréses, St - Statikai, Üi - Üresjárati, Üt - Üzemi terhelés, Tt - Túlterheléses)

Jogosultságok

 1. Felhasználók: itt rögzíthetjük az EmKe rendszer felhasználóit.

Üzenet sablonok

 1. Email: a rendszer által küldött e-mailek alapértelmezett szövegét tudjuk itt testre szabni.

Profil

A bal felső sarokban az EmKe logó alatti felhasználónévre kattintva két újabb menüpont tűnik fel: [Verziótörténet] és [Profil]. A Verziótörténetben láthatjuk az eddig fejlesztések és hibajavítások történetét. A Profil menüpontban a bejelentkezett felhasználó adatait és beállításait találjuk:

 1. Név: ez a név fog megjelenni a jegyzőkönyveken és más adatoknál. Célszerű a teljes nevünket megadni nem becézett formában.
 2. E-mail cím: az e-mail címünk.
 3. Jelszó a belépéshez: a jelszó módosításhoz (és egyéb módosításhoz is) meg kell adni a régi jelszavunkat.
 4. „Jegyzőkönyv aláírás szöveg (vonal alatti)” ezt a kis szöveges aláírást helyezi a renszer az általunk készített jegyzőkönyv végére az aláírásvonal alá. Célszerű ide a munkakörünket írni.
 5. „Jegyzőkönyv aláírás (kép)”: ide kép formátumban feltölthetünk egy aláírást, amelyet a rendszer az általunk készített jegyzőkönyv végére az aláírásvonal fölé helyez el.
 6. „Aláírás monogram”: A monogramunkat írjuk ide, ez szerepel majd az általunk készített jegyzőkönyv sorszámában.