Levelező szolgáltatás a Mav-IT Kft. üzemeltetésében

Ezen az oldalon leírjuk az általunk az ügyfeleink részére nyújtott levelező szolgáltatás fontosabb paramétereit, és segítséget nyújtunk a szolgáltatás használatához. A hiányzó információkat kérje rendszergazdánktól.

A szolgáltatás paraméterei

A legfontosabb adatok (a „domain.tld” helyett írja be az Ön saját domainjét, azaz a @ utáni részt az email címből):

IMAP szerver címe: mail.domain.tld SSL szükséges
SMTP szerver címe: mail.domain.tld TLS használata és bejelentkezési authentikáció szükséges
 • A bejelentkezési név azonos az e-mail címmel.
 • POP3 szerver használatát nem ajánljuk.
 • Az IMAP szerver eléréhez a 993 port és SSL/TLS titkosítást használatát javasoljuk.
 • Az SMTP szolgáltatás a 25-ös alapértelmezett porton üzemel (SSL/TLS esetében 465 és 587 portok is beállíthatóak).
 • Levelezőszerverünkön levélszemét szűrő rendszer működik, amely védi Önt attól a levélszemét áradattól, ami napjainkban a levelezés során érkezik. Amennyiben egy levelet a spam szűrő szemétnek minősít, akkor azt megjelöli a tárgyban SPAM címkével és áthelyezi a /Spam könyvtárba. Az így megjelölt leveleket Ön könnyedén kiemelheti az értékes levelezéséből manuálisan, vagy szabály létrehozásával. Amennyiben egyéb megállapodás nem született, Önnek alapértelmezésben Economy rendszergazdai csomghoz 3GB/postafiók, Standard csomag esetében 6GB/postafiók, Prémium csomag esetében 12GB/postafiók levelezési tárhely áll rendelkezésére.

Az Ön biztonságos munkavégzése érdekében amennyiben a beérkező levél csatolmánya az alábbi fájlkiterjesztések valamelyikével rendelkezik, az esetben a rendszer azt a levelet karanténba helyezi, és nem kézbesíti a levél eredeti címzettjének. Erre a vírus és egyéb rosszindulatú programok terjedésének megakadályozása végett van szükség. Amennyiben az Ön levelezőpartnere az alábbi fájlok valamelyikét szeretné Önnek küldeni, akkor két lehetősége van:

 1. Tömörítse be pl. .zip állományba a fájlt*
 2. nevezze át a fájlt, és erre a tényre figyelmeztesse Önt a levélben, így Ön vissza tudja nevezni a fájlt a megfelelő kiterjesztésűre, amennyiben a levél feladóját biztonságosnak tartja

* a víruskereső a tömörített állományok tartalmát is vizsgálja, tehát ha mégis rosszindulatú szoftver volt becsomagolva, akkor a csatolmány miatt így is karanténba kerülhet a levél.

Tehát a nem engedélyezett fájlkiterjesztések:

.fdf .ico .ani .cur .hlp .cab .reg .chm .cnf .hta .ins .jse .job .lnk .ma[dfgmqrsvw] .pif .scf .sct .shb .shs .vb[es] .ws[cfh] .xnk .cer .its .mau .md[az] .prf .vsmacros .vs[stw] .ws .com .exe .scr .bat .cmd .cpl .jar .gadget .msi .msp .inf .vbe .ps1 .ps1xml .ps2 .ps2xml .psc1 .psc2

Nem engedélyezett továbbá a fájlkiterjesztésben a sok üres karaktert tartalmazó fájlok.

A levelezőszerveren tűzfalat üzemeltetünk. A tűzfal egyik szolgáltatása figyeli a hibás felhasználónév/jelszó próbálkozásokat, és néhány próbálkozás után kitiltja a szerverről az Ön IP címét. Ebből a levelezőkliens beállításakor Ön csak annyit vesz észre, hogy a szerver nem válaszol többé, a levelezőkliens „karikázni” kezd. Azt, hogy az Ön IP címe ki van-e tiltva a levelezőszerverről, egyszerűen ellenőrizheti: írja be egy böngészőbe (ugyanazon a gépen) a mav-it.hu webcímet, és ha bejön az oldal akkor az Ön IP címe nincs tiltás alatt, ha viszont a mav-it.hu oldal sem jön be, akkor az IP címét a szerver tűzfala letiltotta. Megoldásként az IP címének cseréje jöhet szóba, illetve fix IP cím esetén a tiltás feloldásához keresse rendszergazda kollégánkat telefonon.

Webes levelezés

Ebben az esetben nincs más teendője, mint a böngészője címsorába beírni: https://webmail.domain.tld bejelentkezni az e-mail címével és jelszavával. Minden böngésző támogatott.

Levelezőkliensek beállítása

emClient beállítása (Windows 7 operációs rendszer alatt)

A leírás a Mav-IT Kft. ügyfeleinek készült, a saját levelezőszerverünk beállításait tartalmazza. Az emClient egy (jelenleg két fiókig) ingyenes, kiváló levelezőprogram, ami tartalmaz beépített CalDAV klienset a naptár funkcióhoz és CardDAV klienset a a szinkronizálható címjegyzék használatához. Jelenleg ez a preferált telepített levelezőkliens. (Természetesen alkalmazható egyéb környezetben is, amennyiben a szükséges információkat behelyettesíted.)

Telepítés

Az emClient sok tekintetben hagyományos email kliens Windows operációs rendszerek alá, azonban van egy olyan tulajdonsága, ami kimagaslóvá teszi a hasonszőrű termékek között: integráltan képes kezelni többféle szinkronizációt is, többek között CalDAV és CardDAV szinkront, ami megkönnyíti a naptárunk és címjegyzékünk szinkronban tartását az asztali számítógépünk és a tabletünk, lapotopunk és okostelefonunk között. Nem ez az egyetlen megoldás, de az emClient egy nagyszerű eszköz ebben, ráadásul (2 fiókig) ingyenes.

1. lépés: töltsük le innen a programot: http://www.emclient.com/download Indítsuk el a letöltött fájl telepítését. Ha az alábbi hibaüzenet fogad, akkor telepítsünk fel egy .NET framework-öt: http://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx?id=17851


2. Vigyük végig a telepítést “hagyományos” módon.Agree.


3. Install. A telepítési folyamat a legtöbb számítógép esetén rövid, ha tovább tart egy percnél, akkor kezdhetünk gyanakodni valami hibára.


4. A középső pipát vegyük ki, ha nem akarjuk, hogy azonnal induljon a Windows betöltése után.


5. Sikeres indítás után az alábbi kép fogad minket. Válasszunk egy témát, és lépjünk tovább (később még módosítható lesz). Válasszuk ki a “Más” opciót IMAP beállításához.

E-mail beállítása

Válasszuk ki a “Más” opciót IMAP beállításához.


Adjuk meg az e-mail címünket.


Jelöljük ki az “IMAP” opciót, és adjuk meg bejövő szerverként a mail.nanomail.hu -t. A felhasználónév az e-mail cím, a jelszó a tőlünk kapott jelszó.


Kimenő szervernél minden maradhat úgy, ahon van. A pipa is maradjon üresen, kell a hitelesítés.Tovább…


A “Teszt eredmény mellőzése…” pipát azonnal be is tehetjük. Tovább…


A “Név” mezőbe írt nevet fogják látni feladóként a címzettjeink. Általában a saját nevünket írjuk oda. Adjunk valami nevet a fióknak alatta. Mindegy, hogyan hívjuk, lehet pl. “Céges”. A következő panelen “Befejezés”.


Ha minden rendben, akkor ez a kép fogad egy üdvözlő e-mail-lel.


Kell még egy apró kiigazítás az SMTP szervernél, mert a legtöbb szolgáltató letiltja a saját internet hálózatán más SMTP szerverek használatát a 25-ös hagyományos porton. (Az SMTP szerver levélküldésnél a kimenő szerver.) Ezért mi most cselhez folyamodunk, és átállítjuk egy másik portra az SMTP szerver adatforgalmát. Az Eszközök → Fiókbeállítások → SMTP fülön az alapértelmezett 25-ös portot írjuk át 2225-re (SSL esetében 465, TLS esetében 587), és OK.


A titkosítás is jól van így (SSL/TLS), és a hitelesítés pipa is maradjon a helyén.

CalDAV naptár szinkronizáció beállítása

Eszközök → Fiókbeállítások → Új fiók létrehozása → Naptár → Caldav. Tovább.


Fiók címe: Kérd el az ügyfélszolgálattól!

A <login> neve legtöbbször az e-mail cím, de lehet vezeteknev.keresztnev, vagy más is. Mi alapértelmezetten az e-mail címet állítjuk be, de ide mindig azt írd, amivel szokásosan bejelentkezel a webirodába. (Az utolsó / jel is fontos!) A <sajáturl> az, amit a webiroda használatakor a .hu/ után találsz a webcímben. Következő lépésként kér egy nevet a fiókhoz, elnevezheted bárhogy, pl. munkahelyi naptár.

Utolsó lépésként a Befejezés gombra kattitva a naptár szinkron készen van.

CardDAV címjegyzék szinkron beállítása

Eszközök → Fiókbeállítások → Új fiók létrehozása → Névjegyalbum → CardDAV. Tovább…


A <login> neve legtöbbször az e-mail cím, de lehet vezeteknev.keresztnev, vagy más is. Mi alapértelmezetten az e-mail címet állítjuk be, de ide mindig azt írd, amivel szokásosan bejelentkezel a webirodába. (Az utolsó / jel is fontos!) A <sajáturl> az, amit a webiroda használatakor a .hu/ után találsz a webcímben. Következő lépésként kér egy nevet a fiókhoz, elnevezheted bárhogy, pl. munkahelyi címjegyzék. Utolsó lépésként a Befejezés gombra kattintva a címjegyzék szikron készen van.

Levelezés beállítása IOS 8+ operációs rendszeren (iPhone telefonokon)

Az Apple készülékeken kitűnően használhatjuk a beépített levelezőklienset. A beállítás néhány egyszerű lépésből áll:

Kattintsunk a beállítások ikonra , és a feljövő listában az alábbi módon mehetünk tovább:

Az utolsó két lépés az SMTP (levélküldő) szerver beállítása.

Levelezés beállítása Android rendszerű eszközön

 1. A kezdőképernyőn koppintson Alkalmazások > Beállítások > Fiókok és szinkronizálás > Fiók hozzáadása > Kézi beállítás.
 2. A Bejövő levelek kiszolgálójának beállításai képernyőn a Protokoll legördülő menüben válassza ki az IMAP lehetőséget.
 3. Az E-mail cím és a Felhasználónév szövegmezőbe írja be a teljes e-mail címét, például a tibor@contoso.com címet, valamint a jelszavát, majd válassza a Tovább lehetőséget. A felhasználóneve megegyezik az e-mail címével.
 4. A Jelszó szövegmezőbe írja be a jelszavát.
 5. Az IMAP-kiszolgáló szövegmezőbe írja be az IMAP-kiszolgálója nevét. mail.nanomail.hu
 6. A Biztonság típusa legördülő menüben válassza SSL vagy TLS titkosítást és a Kiszolgálóport szövegmezőt hagyja változatlanul, majd koppintson a Tovább gombra. Levelezőprogramja elvégzi az IMAP-beállítások ellenőrzését.
 7. A Kimenő levelek kiszolgálójának beállításai képernyőn jelölje be a Bejelentkezés szükséges beállítást, és töltse ki a Felhasználónév és a Jelszó szövegmezőt.
 8. A Kimenő levelezési kiszolgáló mezőbe írja be az SMTP-kiszolgáló nevét. mail.nanomail.hu
 9. A Biztonság típusa legördülő menüben és a Kiszolgálóport szövegmezőben adja meg SSL (port: 465) vagy TLS (port: 587) majd kattintson a Tovább gombra.
 10. A Fióknév szövegmezőbe írja be a fiókja nevét (például „Munkahelyi e-mail”). A Név szövegmezőbe azt a nevet írja be, amelyet az elküldött e-maileken szeretne megjeleníteni (például Lukács Tibor), majd válassza a Beállítás befejezése lehetőséget.

Megjegyzés Előfordulhat, hogy csak a fiók beállítása után 10–15 perccel küldhet és fogadhat e-maileket.


Automatikus válasz beállítása

Ezt a funkciót legtöbbször a szabadságok idején használjuk („out of office” üzenet). Beállítható a válaszok időköze, a válasz szövege, és időzítetten életbe léptethető és kikapcsolható. Nulladik lépésként a kedvenc böngészőnkkel keressük fel a https://domain.tld:2096 weboldalt, és jelentkezzünk be az e-mail címünkkel, és az ahhoz tartozó jelszóval. (A domain.tld értelemszerűen kicserélendő arra a domainre, amelyikhez tartozó email címre szeretnénk beállítani az automatikus választ. Pl. ha a kis.pista@cegnev.hu az emailcím, akkor az oldal, ahova be kell jelentkeznie a https://cegnev.hu:2096 lesz.) Az alábbi képsorozat az automatikus válasz létrehozását mutatja be 10 lépésben.