Felhasználói kézikönyv a Deliveo futár applikációjához és Webes Futár Interfészéhez

A Futár Applikáció (FA) egy alkalmazás, ami a Futár okostelefonján fut, a webes Futár Interfész (WFI) pedig egy mobilra optimalizált weboldal, ami alternatívát jelent, ha az Android applikáció valamiért n megfelelő.

Ennek segítségével adja le - veszi fel a csomagokat (akár a csomagcímkén elhelyezkedő vonalkódnak az okostelefon kameráján keresztüli beolvasásának segítségével), aláíratja a csomag átvételét a címzettel. Mindkét esetben rögzítenünk kell a Futárt a rendszerben ([Futárok-Autók] / [Futárok] menüpontban) és engedélyeznünk kell részére az applikáció használatát. (Ha piros a kis mobiltelefon ikon háttere, akkor nincs engedélyezve az applikáció használata. Amennyiben nem tudja aktiválni az applikációt, elképzelhető, hogy Ön nem fizetett elő Futár Applikáció licencre.) A rendszer kiküldi a Futár részére a bejelentkezési adatokat e-mailben. A FA és a WFI összehasonlításában az alábbi táblázat nyújt segítséget:

Funkció neve WFI FA
Minden okostelefon operációs rendszerrel működik (IOS, Windows, Android, Blackberry, Firefox, Ubuntu…)
Nem igényel letöltést és telepítést, böngészőben azonnal indítható
Csomagok felvétele és leadása, átvevő rögzítése, szolgáltatási díj, feladó, címzett kijelzése
Nyelvek között választás lehetősége
Futár statisztika
Nyitva tartás és időzített feladat megjelenítése
Aláírás (ujjal, tablet-tollal) az okostelefon kijelzőjén
Csomagcímke és bevételi pénztárbizonylat nyomtatása (akár automatikusan is)
Feladó/címzett címére irányuló útvonaltervezés kezdeményezése (a telefon alapértelmezett navigációjának igénybe vételével)
Közvetlen Feladó/Címzett telefonhívás kezdeményezése
Vonalkód alapú csomagleadás és felvétel (vonalkód olvasás a beépített kamera és kamerafény segítségével)
Folyamatos GPS koordináta csomagok beállítható időközönként (futár helyzetének folyamatos követése)
Riasztás új feladat érkezésekor (hang+rezgés, valamint ikon a lezárt képernyőn is)
Fénykép készítése és feltöltése a csomagcsoport dokumentumaihoz


[Futár applikáció]

Három adatra van szüksége a Futárnak a bejelentkezéshez:

 1. Licenc
 2. E-mail cím
 3. Jelszó

Az applikáció ingyenes, de a letöltéshez a platform gazdája regisztrációt kérhet. A letöltés és telepítés után az applikáció indulásakor a fenti három adat megadására van szükség a belépéshez.

A fejléc ikonjai

 1. Online/offline állapotváltó gombbal válthatunk az applikáció online / offline állapota között. Online állapotban „hagyományosan” működik, offline állapotban leállítja a háttérben futó szolgáltatást. Ebben az állapotban nem küld koordinátákat, és nem jelez új feladat esetén sem (teljesen megszakítja a szerverrel a kapcsolatot, nincs periodikus frissítés). Ez tipikusan a Futárok éjszakai beállítása. Android 6 feletti operációs rendszer (és a „Kooperatív mód” bekapcsolt állása esetén) az online/offline váltás szinkronban működik a telefon „Ne zavarjon” üzemmódjával.
 2. A frissítés gombra kattintva frissíti a listákat a gazdaprogramból lehívott tartalommal. (Offline állapotban inaktív.)
 3. A fejlécben a kis fogaskerék ikonra kattintva az alábbi beállításokat érhetjük el:
  1. Kooperatív mód ki/bekapcsolása
  2. Automatikus csomagátvételi elismervény nyomtatása csomagfelvétel után azonnal
  3. Automatikus készpénzátvételi elismervény nyomtatása kézbesítés után azonnal (ha volt utánvét)
  4. Törölje a feltöltött képet a telefon tárhelyéről sikeres feltöltés után (ha kevés a tárhely a telefonon, hasznos lehet)
  5. Beállítható, hogy a „Szumma” listában hány méternél közelebb lévő csomagokra szűrjön (légvonalban mért távolság a futár pozíciója és a a cím koordinátái között)
  6. Beállítható, hogy ilyen szűrés esetén hány csomagot mutasson (távolság sorrendjében: a közelebbi van feljebb)
  7. Nyelvi beállítás
 4. Dokumentum kezelés menüpontot (csomagcímkét és pénztárbevételi bizonylatot lehet itt újranyomtatni)
 5. A Bluetooth ikon fekete állapota a telefon bekapcsolt, működő, elérhető Bluetooth funkcióját jelzi. Ha az ikon piros, az elérhetetlen Bluetooth funkciót jelez. (Csak Bluetooth nyomtató használata esetén van jelentősége.)
 6. Amennyiben nincs GPS információ, a GPS ikonra egy piros felkiáltójel kerül. Az ikon fekete állapota azt jelzi, hogy az applikáció hozzáfér a telefon helyadataihoz. (Ez persze nem jelenti azt, hogy a telefontól kapott adatok helyesek is.)

Főfunkciók

A sötétszürke téglalapra kattintva (amely a futár nevét, és a nála található csomagok összegzését tartalmazza) egy egyszerű kis statisztikát láthat a futár az aznapi tevékenységéről.

A főképernyőn a gombok:

 1. a felvehető csomagcsoportok listája (bal felső gomb, zöld alap, felfelé mutató nyíl ↑),
 2. a kézbesíthető csomagcsoportok listáját (jobb felső gomb, kék alap, lefelé mutató nyíl ↓),
 3. egy összesített listát, (az összesített listából mind csomagok felvétele, mind csomagok leadása lehetséges, bal középső, lila ∑ ikon)
 4. aláírás menüpont (jobb közép, barna aláíró kéz ikon) - ha csoportos aláírás üzemmódban van a rendszer, akkor ide kerülnek a kézbesítésre jelölt csomagok, majd itt egy aláírással véglegesíthetők
 5. térkép menüpont (bal alsó szürke gomb): a Futár áttekintheti a napi csomagfelvételi és csomagleadási címeit egy térképen megjelenítve
 6. Kilépés. (Jobb alsó sötét lazac színű.) Kilépés esetén az applikáció befejezi a háttérben futást, és elfelejti a bejelentkezési adatokat.

A közös (∑) listába belépve láthatjuk a felvehető (zöld) és a leadható (kék) csomagcsoportokat. A zöld/kék színű mezőre a felvehető csomagokat felveszi, a leadható csomagokat leadja a futár.

A felvételi és leadási listák működése

A listákban a felső részen található egy keresőmező, ahova a csomagcsoport bármely adatát beírva kereshetünk a csomagcsoportok között, illetve a kis vonalkód ikonra kattintva a készülék kamerájának segítségével beolvashatjuk a csomagcímkén található vonalkódot is. A csomagcsoport fejlécadatai tartalmazzák a csoportkódot (nagybetűvel), alatta a csoportkód által tartalmazott csomagok számát, az összsúlyt, össztérfogatot és szállítási opciót.

Az alatta lévő ikonok:

Csomagcímke nyomtatása

Nyitva tartás megtekintése: ha a felvételi vagy kézbesítési címnek meghatározott állandó nyitva tartása van, akkor azt erre az ikonra kattintással a futár megtekintheti. Ha a pillanatnyi idő épp beleesik a nyitva tartási időbe, akkor az ikon színe zöldre vált. Ha a nyitva tartási időn kívül esik, akkor piros lesz. (Ha nincs definiált nyitva tartás, akkor szürke az ikon.)

Időzítés: ha egy csomag felvételéhez vagy kézbesítéséhez időzítést (időablakot) rendelt az Ügyfél, akkor ezt a futár az ikon megnyomásával megtekintheti. Az ikon színe zöldre vált, ha a pillanatnyi idő épp beleesik az időablak keretei közé, és pirosra, ha nem esik bele. (Ha nincs időzítés, akkor szürke az ikon.)

A csomagcsoport részletei

Fénykép készítése (a készített fotó normalizálás után feltöltésre kerül a csomagcsoporthoz). Ha a fényképezés funkció az app számára valamiért nem eklérhető, az ikon inaktív lesz.

Bevételi pénztárbizonylat nyomtatása (Nem adóügyi bizonylat!)

A cím alatt látható rózsaszín kis téglalapra kattintva lehetőség van a címet betölteni a készülék alapértelmezett navigációs rendszerébe, amely megtervezi az oda vezető utat. A Deliveo-nak semmilyen ráhatása nincs az útvonal tervezésére, csak átadja a célkoordinátákat a telefon alapértelmezettként használt navigációs rendszerének (ha van olyan). A mellette lévő halványzöld téglalapra kattintva az adott címhez rendelt (feladó vagy címzett) telefonszámot hívja a telefon. Csomag felvételt vagy leadást a csoportkódot tartalmazó (felvehető csomagcsoportoknál zöld, leadhatóknál kék színű) színes téglalapot megérintve kezdeményezhetünk. Csomag felvételekor az applikáció megerősítést kér. Csomag(csoport) leadásakor az applikáció bekéri az átvevő nevét (alapértelmezettként beteszi a címzett előre definiált nevét), és lehetőség van a készülék képernyőjén a címzettel aláíratni a csomag(csoport) átvételét. (Minden ilyen aláíráskor rögzíti a földrajzi koordinátákat is.)

A címadatok alatt (beállításoktól függően) az Ügyfél adatait, a megjegyzést láthatjuk. Amennyiben a Futárnak pénzt kell átvenni a csomag felvételekor vagy leadásakor, akkor az összeg megjelenik egy piros téglalapban (ez lehet az utánvét és a szolgáltatási díj összege is!). Az applikáció beállított időszakonként és csomag leadásakor/felvételekor GPS koordinátákat küld a gazdaprogramnak. Az applikáció a gazdaprogramban ([Szerviz]/[Mobil]) meghatározott ciklikussággal frissíti a csomagadatokat. Amennyiben új feladat érkezett, a készülék rezegni fog, felkapcsolja a képernyő háttérvilágítását és lejátszik egy (gazdaprogramban feltölthető) mp3 formátumú kis dallamot (ezt hívjuk riasztásnak). A riasztás mindaddig ismétlődik, ameddig a Futár meg nem nézi az újonnan érkezett feladatát.

A ∑ (szumma) lista automatikusan szűrhető a feladó cím és a címzett cím közötti légvonalban mért távolságra. Beállítások ikon alatt beállítható, hogy hány méternél közelebbi csomagokat listázza, s hogy a a lista milyen terjedelmű legyen. Pl: ha be van állítva 500m, és a lista max. 3 csomagot mutathat, akkor az 500m-en belüli csomagokat listázza, de legfeljebb a legközelebbi 3 csomagot.

Gyorstalpaló használati instrukciók futároknak innen tölthető le.

A nyomtató az alábbi nyomtatványokat állítja elő:

Csomagcimke Bevételi pénztárbizonylat

Jelenleg az applikáció a Zebra IMZ320 tip. nyomtatót támogatja. A telefon Bluetooth kapcsolaton keresztül nyomtat a nyomtatóra. A nyomtató 3„ széles hőpapírt használ. Az Android applikáció futtatásához legalább 6.0 verziójú Android szükséges (jellemzően 5 évre visszamenőleg támogatjuk az Android verziókat).

[Webes Futár Interfész]

A WFI alapfunkciói megegyezik a Futár Applikációéval, de néhány tekintetben (a technológia hiányosságai miatt) alatta marad annak. Elérhetősége: /mobil Használatát csak az alábbi esetekben javasoljuk:

 1. Arra az operációs rendszerre ami a Futárok telefonján fut, nincs applikáció.
 2. A Futároknál nincs okostelefon (csak hagyományos, webböngészővel).

Minden más esetben javasoljuk a Futár Applikáció használatát. A bejelentkezéshez szükséges adatok megegyeznek a Futár Applikáció belépési adataival.