Felhasználó kézikönyv a Deliveo Ügyfél interfészéhez

Az Ügyfél Interfészhez tartozó jelszót a rendszer automatikusan küldi ki emailben, ha a Diszpécser engedélyezi az Ügyfél Interfész használatát az Ügyfél részére. Az Ügyfél Ünterfész használata Ügyfelenként ki-be kapcsolható. Bal oldalon a logók alatt a bejelentkezett felhasználó nevére kattintva további két ikon tűnik elő:

 • Verziótörténet: itt követhetjük, hogy a rendszer milyen frissítéseken keresztül milyen új funkcionalitással bűvült. Az utolsó egy év változásait látjuk.
 • A „Profil” menüpontban a saját adatainkat szerkeszthetjük. Itt cserélhetünk jelszót, változtathatunk megjelenést, és néhány beállítást is módosíthatunk.

Kezdőlap

A kezdőlap három táblázatra bomlik: „Feladott lista”, „Feladatlan lista” és „Számlák”.

 1. Feladott listában azok a csomagok szerepelnek, amiket már feladtunk, azaz jeleztük a Futárszolgálatnak, hogy elviheti, azonban a Futár még nem vitte el őket. (Miután elviszi, a „Követés” menüpontba kerülnek át.)
 2. A Feladatlan listában azok az elkezdett csomagrendelések szerepelnek, ahol összeállítottunk és feladásra előkészítettünk egy vagy több csomagot, de még nem nyomtuk meg a „Csomagok feladása” gombot. Ugyanitt látjuk azokat az elkezdett csomagfeladásokat is, amiket technikai okok miatt nem tudtunk befejezni (váratlanul megszakadt áramszolgáltatás, kieső internet kapcsolat).
 3. A Számlák szekcióban az Ügyfél részére kiállított számlákat láthatjuk. (Amennyiben a Futárszolgálat használja ezt a funkciót.)

Futárrendelés

Ebben a menüpontban adhatunk fel csomagokat az Ügyfél Interfészen keresztül.

A felső gombokkal a szolgáltatás fajtájánál állíthatjuk be:

 • Ha „Normál” szolgáltatást szeretnénk (csomag küldése A pontból B pontba), hagyjuk alapértelmezetten. Ez a szolgáltatásfajta nem kikapcsolható, de a Futárszolgálat döntésétől függően elképzelhető, hogy a további fuvarfajták nem jelennek meg, vagy nem mind jelenik meg.
 • Ha „Oda-vissza” szolgáltatást szeretnénk (csomag küldése A pontból B pontba, majd vissza A pontba; tipikusan ilyen pl. egy szerződés elküldése aláírásra), ebben az esetben az első fuvarszakasz rögzítése után a rendszer megcseréli a feladót és a címzettet, így egyszerűbben rögzíthetjük a vissza-fuvarszakaszt (a többi opciót ilyenkor változatlanul hagyja).
 • A „Kör” fuvar esetén minden egyes futárrendelés rögzítése után a rendszer a címzettet felteszi a feladó helyére, a címzett mezőket kiüríti, és a többi opciót változatlanul hagyja.
 • A „Csillag” fuvarfajta esetén a csomag feladása után minden mezőt változatlanul hagy, csak a címzett mezőket üríti ki.

A következő lépésben állítsuk be a szállítási opciót a legördülő menüben. A szállítási opciókat a Futárszolgálat állítja be a Diszpécser felületen, a legördülő menüben az előre beállított opciók közül lehet választani. A következő mezők kitöltése a Futárszolgálat beállításaitól függően lehet kötelező vagy nem, illetve ezek kikapcsolása esetén meg sem jelennek:

 1. Elsőbbségi kézbesítés: (ez szerkeszthető opció, ezért lehetséges, hogy ennek az opciónak a neve az itt tárgyalttól eltérő lehet). Elképzelhető, hogy a szolgáltatásért felárat számít fel a Futárszolgálat.
 2. Szombati kézbesítés: ha szeretné, hogy a Futárszolgálat a feladott csomagot szombaton is kézbesítse a címzettnek, akkor jelölje be ezt az opciót. (Természetesen csak akkor van értelme, ha a kézbesítés szombatra esne, és a Futárszolgálat szolgáltatásában alapértelmezetten ez nem szerepel.) Elképzelhető, hogy a szolgáltatásért felárat számít fel a Futárszolgálat.
 3. Hivatkozási szám: pl. okmány visszaforgatás esetén a visszaszállítandó okmány azonosítószáma. Ez a szám a csomag teljes kezelése során kapcsolódik hozzá. Elképzelhető, hogy a szolgáltatásért felárat számít fel a Futárszolgálat. Partnerekhez delegált csomag esetén (amennyiben a Partner nyújt ilyen szolgáltatást) aktiválja a dokumentum-visszaforgatási szolgáltatást.
 4. Biztosítás: ha szeretnénk biztosítást kötni a feladott csomagra, akkor ide írjuk be a csomag értékét. (Ez is egy szerkeszthető paraméter, a Futárszolgálat szolgáltatásától függően ez nem jelenik meg, vagy más opció jelenik meg helyette.) Elképzelhető, hogy a szolgáltatásért felárat számít fel a Futárszolgálat.
 5. Utánvételi összeg: csomag feladása során az utánvét összegét a Futárszolgálat beszedi a címzettől és visszajuttatja a feladónak. Elképzelhető, hogy a szolgáltatásért felárat számít fel a Futárszolgálat.

A feladó és a címzett mezők kitöltése kötelező. A kis házikó ikonra kattintással az adott mezőkbe betölti a rendszer a bejelentkezett felhasználó (a rendszerben: Ügyfél) adatait. Hozzáadhatunk megjegyzést, és átvevőpontot is megjelölhetünk (amennyiben a Futárszolgálat támogatja ezt a funkciót). Időzített rendelés esetén választhatunk pár előre beállított időzítés közül, és egyedi időpontot is beállíthatunk. A csomag feladásához a szolgáltatásba legalább egy csomagot fel kell vennünk a csomagcsoportba. Adjuk meg az első csomag súlyát és méreteit. (A futárszolgálat döntésétől függően ezek a mezők lehetnek kötelezők vagy opcionálisak.) Minden csomag rögzítése után nyomjuk meg a „Hozzáadás” gombot. Ha befejeztük a csomagok hozzáadását, akkor a futárrendelés befejezéséhez kattintsunk a „Csomagok feladása” gombra. Ameddig nem kattintunk a „Csomagok feladása” gombra, addig a futárrendelés nem zárult le, bármikor adhatunk hozzá további csomagot. A cím adatai, a hivatkozási szám, a megjegyzés és az utánvét összege a feladás után is módosíthatók. Ha több csomagot szeretnénk feladni, de különböző opciókkal és/vagy különböző címekre, akkor minden egyes csomagfeladás után kattintsunk a „Csomagok feladása” gombra!

Címke

A csomagok feladása után a következő lépésben nyomtassuk ki a csomagcímkéket és helyezzük rá a csomagokra. (A legpraktikusabb megoldás, ha négy részbe perforált öntapadós etikettre nyomtatjuk.) A címke menüpontban lehetőség van a csomagcímkék formátumának a megadására is, ha nem A/4 formátumú nyomtatóval rendelkezünk. A cimkéket a „PDF cimke nyomtatása” gombra kattintva tölthetjük le.

Követés

Ebben a menüpontban tekinthetjük meg a csomagok státuszát, illetve a feladott csomagok pillanatnyi földrajzi helyzetét a sorok elején található kis térkép ikonra kattintva. A fejléc keresésre, szűrésre és sorba rendezésre használható.

Címek

A rendszer automatikusan gyűjti az egyszer már beírt címeket, amiket a [Címek] menüpontban tekinthetünk meg. Szerkeszthetjük, illetve új címeket is rögzíthetünk. Amennyiben a sor elején lévő térképen megjelenített cím lufiját áthelyezzük, a továbbiakban oda helyezi majd a cím helyét (a Futároknak is).

Sok csomag

A [Sok csomag] menüpontban CSV fájl import segítségével egyszerre akár több ezer csomagot is feladhatunk. Kövessük az elemek számozását:

 1. Fájl feltöltése CSV/XLS formátumban.
 2. Jelöljük ki, milyen szállítási opcióval kívánjuk feladni a csomagokat.
 3. A „Beolvasás” gombra kattintással olvassuk be a feltöltött fájlt egy ideiglenes adatbázisba.
 4. Ha mindent rendben találtunk, akkor a [Csomagok feladása] gombra kattintással fejezzük be a csomagfeladást.

Profil

A bal oldali menüsáv felett található Ügyfél névre kattintva érhető el. A megjelenő sávban további két menüpont látható.

Verziótörténet: Itt találjuk időrendi sorrendben a programban végzett fejlesztések, hibajavítások.

Profil: Itt pedig saját felhasználói adatait, valamint a szoftver alapvető beállításait szerkesztheti az ügyfél.

1. Felhasználói profil: Név Cím Kapcsolattartási adatok Jelszó (egyedi jelszót nem lehet megadni,csak generálni lehetséges) Időzóna Dátum formátum

2. Szoftver beállítások: Cimkén szerepel - itt adható meg, hogy az elkészített csomagcimkén feladóként az ügyfél neve vagy pedig a feladóhely neve szerepeljen. Alapértelmezett papírméret - itt lehet megadni, hogy milyen méretű papírt használunk leggyakrabban a cimkék nyomtatásához Értesítések: jelölőnégyzetet használva szabályozható, hogy csomag feladásakor küldjön-e a rendszer e-mail értesítőt a címzettnek

3. Szoftver megjelenítési beállítások(módosításkor a szoftver újratöltése szükséges): A szoftverbe való bejelentkezés után megjelenő „kezdőlapon” látható csomagokhoz tartozó oszlopok láthatóságát tudjuk ki/be kapcsolni. Opciók - …

Készlet